Maxida Märak
1 av 2
Maxida Märak, samisk artist som har en nyckelroll som aktivist i tv-serien Midnattssol. Foto: Claudio Bresciani/TT
Peter Stormare, Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten gör några av huvudrollerna i SVT:s Midnattssol.
2 av 2
Peter Stormare, Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten gör några av huvudrollerna i SVT:s Midnattssol. Foto: Ulrika Malm/Svt.

Maxida Märak nöjd med succé-serien Midnattssol

"Det är fiktion, men det grundar sig i en sanning"
6:15 min

Tv-serien Midnattssol har nått en storpublik inför att sista avsnittet ska sändas. Maxida Märak har en nyckelroll som aktivist i serien, och tycker att den väl skildrar verkligheten för svenska samer. 

Hör Erik Blix intervju med Maxida Märak här!

Maxida Märak, samisk artist, tycker tv-serien Midnattssol är fantastisk och menar att den grundas i en sanning. Att den skildrar den konflikt som finns mellan samer och andra på många håll.

- Om några år kanske man tänker sig för innan man skriker "lappjävel" i Kiruna, för det är klart att det sker. Jag har själv varit med om det, säger hon.

- Man betraktar land- och vattenområden som orörda och outnyttjade industrier. Det finns ingen grundrespekt för min folkgrupp och vårt sätt att nyttja land och vatten, säger Maxida Märak.

- Om politiker fattar stora beslut men sedan lämnar bygden åt sitt öde, så är man tvungen att försöka lösa problem själva. Då skapas de här interna krigen, det blir som att man tvingar folk att slåss mot varandra. 

Serien har nu sålts till flera andra länder.

- Det har jättestor betydelse, säger Maxida Märak. Ibland behövs det att man ser en historia utanför sina egna gränser, som inte handlar om ens grannar, för att man ska ta den på allvar och förstå problematiken. I Sverige finns en stor förståelse för hur urfolk behandlas i andra länder, men man är inte alls duktiga på att se sin egen del i en sån här konflikt. När andra länder synar dig, det kanske är först då du börjar skämmas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".