Jonas Wahlström med spindel. Foto: Åsa Stöckel /Sveriges Radio
1 av 2
Jonas Wahlström med spindel. Foto: Åsa Stöckel /Sveriges Radio
Lotta Bromé och Jonas Wahlström. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
2 av 2
Lotta Bromé och Jonas Wahlström. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.

Jonas Wahlström har med sig en spindel till Lotta

"Jag la kobrorna i tvättmaskinen"
16 min

Jonas Wahlström berättar många dråpliga historier där djuren har huvudrollen. Det har ju hunnit hända en hel del eftersom han hängt på Skansen i mer än 50 år. Han har samlat några händelser i en bok.

Vad har du nu med dig? frågar Lotta.

– Jag skulle väl inte skrämma dig med något djur, säger Jonas. I slutet av intervjun tar han dock fram en *Chilensk jättespindel, luden och sprattlig.

Men att skrämma programledaren är inte skälet till varför Jonas är inbjuden till P4 Extra. Han har varit med om en del och samlat de bästa historierna i en bok. Det handlar om hur de skrämde en ficktjuv. En stor bäverråtta fick bo i en axelremsväska som man turades om att bära i trängseln. På dag två lyckades råttan bita ficktjuven, vilket blev rubriker i hela världen.

Hur har din familj stått ut med djur som du har tagit hem?

– Det har gått bra. De vänjer sig, men jag minns när jag stoppade in två kobror i tvättmaskinen. Därifrån rymmer de inte. Allt gick ju bra till morgonen. Inte kunde väl jag veta att Christina skulle vakna först och börja tvätta på morgonen, berättar Jonas.

Och ja, i slutet av intervjun tar han fram spindeln Vimse som livnär sig på fåglar och kan bli upp till 15 centimeter.

*Chilensk fågelspindel (Grammostola Rosea)  Den är mycket lugn och är lätt att handska med. Den är också långsam, men kan förstås röra sig kvickt om det skulle behövas. Som namnet antyder finner vi den här spindeln i Chile. Den är också giftig och giftet har ungefär samma styrka som en getings. Men det är ytterst sällsynt att den biter människor. Honorna blir ofta mycket långlivade. Källa: http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=2723

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".