Två stycken labbmöss i en plasthandskeförsedd hand
Kan de här mössen få evigt liv? Foto: Malin Lundberg/TT

Ny forskning har fått laboratoriemöss att bli yngre

"Cellerna blir piggare och fräschare"
5:38 min

Det går att backa åldrande – åtminstone hos möss. I en amerikansk forskningsstudie lyckades forskare programmera om celler hos möss, så att de föryngrades.

Hör Mina Benaissas intervju med professor Niklas Dahl!

Mössen som undersöktes led av sjukdomen progeria, en sjukdom som gör att celler bryts ner och dör fort. Den drabbar även människor som då åldras i förtid. Kan det här då komma att användas på människor i framtiden?

– Mössen har redan de här ämnens, som kallas för tillväxtfaktorer inbyggt i hela kroppens celler från början, så det är något som vi har etiska hinder för att behandla människor som har sjukdomen direkt från födseln. För en människa skulle man istället kanske kunna tillsätta ”cocktailen” med tillväxtfaktorer senare.

Hur skulle det fungera?

 – Många som fått skador på sina organ, till exempel på grund av en hjärtinfarkt, skulle i framtiden kunna få en injektion av den här "cellcocktailen" och då blir cellerna runt skadan fräschare och kan snabba upp läkningsprocessen, säger Niklas Dahl är professor i klinisk genetik vid Uppsala Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".