Svenska damlandslaget
1 av 2
Svenska damlandslaget Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lisa Dahlkvist
2 av 2
Lisa Dahlkvist, OS i Rio mot Brasilien. Foto: Silvia Izquierdo
Jerringpriskandidat nummer 2

Mental träning en viktig del av damlandslagets OS-silver

"Jag började fokusera på bra tankar!"
9:09 min

Damlandslaget i fotboll slog ut både USA och Brasilien i OS i Rio på straffar. Straffhjälten Lisa Dahlkvist berättar hur det gick till.

– Jag var fokuserad och inne i spelet, i den så kallade bubblan, berättar Lisa Dahlkvist som avgjorde straffar både i kvartsfinalen och semifinalen. Jag märkte hur målvakten försökte psyka mig, tänkte att det här kommer att ta tid. Jag började tänka bra tankar.

Kände du att straffarna skulle gå in?

– På den första straffen ser jag ju att hon slänger sig åt andra hållet och att den kommer att gå in. På den andra slänger hon sig åt rätt håll och då var jag ju tvungen att titta. Man måste ju veta om den är i mål annars kan man ju inte fira.

Lisa har haft möjlighet att slå straffar och i stora sammanhang vilket har gett erfarenhet och självförtroende. Hon berättar att laget hade stora ambitioner att ta sig långt men att det såklart är mycket som måste stämma. Och det blev trots allt silver.

– Det är en ganska bra resa som vi har gjort. Det hade ju ändå smakat bättre med guld! säger Lisa.

Vill du rösta på kandidat nummer 2 - Rösta här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".