Närbilder på spelpjäser i Fia med knuff
1 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Alexander Hallberg
2 av 2
Alexander Hallberg Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio.
Årets bästa tips - hela listan!

Julens brädspel

Det är ju inget fel på Monopol eller Fia med knuff men det finns så mycket mer. Alexander Hallberg, förbundsordförande i Sverok, Spelhobbyförbundet har listat årets bästa.

Codenames – Ett spännande och rappt spel för 4+ spelare. Två spionmästare ger ledtrådar till var sitt team. Dessa försöker lista ut kodorden för att kontakta sina respektive agenter innan motståndarlaget. Och alla måste se upp för lönnmördaren.

Tsuro –  Ett spirituellt och vackert spel. Följ den sanna vägen och håll dig kvar på brädet. Enkelt att lära sig och spelas på ungefär en kvart. För 2–8 spelare.

Fluxx – Ett unikt och väldigt populärt kortspel där ingenting förblir det samma! Det enda du behöver veta innan du börjar spela? Ha tre kort på handen, dra ett nytt kort och spela det – sen är ni igång. Passar för 2-6 spelare.

Wits and Wagers – Ett frågespel där du faktiskt inte behöver ha koll på vem som vann EM i bowling 1976. Du behöver bara slutledningsförmåga, kreativitet och en förmåga att spela på rätt odds. Fungerar för upp till 20 spelare (!) och går snabbt att lära sig.

Love letter – Ett intelligent och underhållande spel där målet är att ditt, och bara ditt, kärleksbrev ska nå Prinsessan. Här regerar social intrig, risktagning och slutledningsförmåga. För 2–4 spelare.

Machi Koro – Grattis, du har precis blivit utsedd till borgmästare! På din tur så rullar du en tärning, få bonus baserat på dina byggnader, bygg nya byggnader eller bygg ut din stad. Först att bygga klart sin stad vinner! Ett spel för 2 till 4 spelare.

Dixit – Ett kreativt och socialt kortspel. Spelarna turas om att anta rollen som berättare och hitta på en mening baserad på korten. Sedan får alla lägga ett kort från sin hand som passar till meningen och spelarna får poäng genom att lyckas gissa vilket kort som var berättarens. För 3–6 deltagare.

Hanabi – Ett prisbelönt och finurligt samarbetsspel där ni tillsammans försöker skapa den perfekta fyrverkeri-showen. Passar för 2–5 spelare.

Blokus – Enkla regler, djup strategi! Tävla mot familjen i vad som kan liknas vid en flerspelar-version av tetris. Man kan vara mellan 2–4 personer.

Pandemic – Stoppa smittorna som hotar att sprida sig över hela världen! Du och dina medspelare får alla en unik roll och karaktär men ett gemensamt mål: att hitta ett botemedel innan det är för sent. För 2–4 spelare.

Mysterium – Precis som det låter är Mysterium ett klassiskt mysteriespel. En utav er spelar ett spöke och de andra spelar medium som ska försöka tolka de visioner som spöket skickar för att lösa en mordgåta. Men skynda innan tiden går ut! Mysrysigt för 2–7 spelare.

Settlers of Catan – Du är en nybyggare på ön Catan och ska samla resurser för att bygga vägar, hus och städer. Varje runda slår du en tärning och, om du har tur och har planerat bra, får resurser för att expandera mera. En riktig klassiker för 3–4 spelare.

Tokaido – Ett vackert och harmoniskt spel med japanskt tema. Res runt i Japan, ät god mat och gå på bad. Må den mest bereste vinna! För 2–5 spelare.

Carcassonne – Ett brick-baserat och mycket populärt spel för hela familjen. Dra en bricka, placera dina pjäser, spela på direkta poäng eller långsiktigt – allting är upp till dig! Spelet är lätt att lära sig men svårt att bemästra vilket gör att det fortsätter underhålla gång efter gång. För 2-5 spelare.

Ticket to Ride – Nybörjarvänligt äventyrsspel där du med hjälp av spelkorten som representerar tågvagnar ska ta järnvägen genom sekelskiftets Nordamerika. Den som rest mest och längst i slutet utav spelet är den som vinner! För 2–5 personer.

Källa och recension: sverok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".