Ernst Kirchsteiger och telefonnumret 08-14 88 00
Ernst Kirchsteiger och Lotta Bromé svarar på 08-14 88 00
Telefonväkteri

"Herr Jul" själv - Ernst Kirchsteiger svarar på lyssnarfrågor

"Bara grill på överdelen och så håller jag järnkoll"
19 min

Idag öppnade Lotta telefonerna för P4 Extras publik och Ernst svarade på alla möjliga frågor om julen. Han fick också bassning för att publiken blir stressad av att julprogrammen i TV kommer så sent att "man får jaga ut i sista stund för att försöka hinna fixa allt"

Barbro frågar om sillspad - hur mycket ska man ta? Hur kokar man lutfisk? Hur griljerar man skinkan bäst? Många frågor många svar. Lyssna här och kolla in recepten.  

1-2-3-lagen för sillinläggningar

1 del ättika
2 delar socker
3 delar vatten 

Kola med strykande åtgång

100 gram skållad rostad mandel
4 deciliter strösocker
2 deciliter grädde
100 gram riktigt smör
200 gram mörk blockchocklad

Koka till de smeten är karamelliserad. Häll i en oljad form 25x35 centimeter och skär upp det i rutor.   

Recept på Upplandskubb från Anna Pettersson i Norrköping

5 deciliter vatten som inte ska vara iskallt
1 hekto jäst gärna till söta degar
1/2 deciliter sirap
1250 gram rågsikt

Blanda jästen med vattnet så jästen löser upp sig. Blanda sedan i sirap och mjöl och knåda ihop ingredienserna. Det blir en rätt hård deg. Smöra och mjöla en bunke med tättslutande lock o lägg degen i bunken. Det krävs en rätt stor bunke på ca 4 liter. Ställ degen i bunken att jäsa kallt i kylen 3 timmar. Sedan kokar man bunken med degen i en kastrull med vatten i 4 1/5 - 5 timmar. Kom ihåg att bunken ska ha ett tättslutande lock.

Stjälp upp brödet, inneslut det i handdukar och låt svalna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".