Stefan Schwartz. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
1 av 3
Stefan Schwartz. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Stefan Schwartz intervjuas inför EM-matchen 2004.
2 av 3
Stefan Schwartz intervjuas inför EM-matchen 2004. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Stefan Schwartz och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
3 av 3
Stefan Schwartz och Lotta Bromé. Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst "Gud" har gett ut sin självbiografi

Julrepris: Stefan Schwarz berättar om det brutala överfallet

"De har luvor och en kommer emot mig med en yxa"
24 min

Stefan Schwarz var superstjärna i fotboll under 90-talet och många vet vem han är men få känner honom.  Nu har han gett ut självbiografin De kallade mig Gud. Här berättar han om sitt liv på plan men även om det brutala överfallet hans familj var med om. Lotta intervjuade honom i november 2016.

Stefan Schwarz har under sin karriär spelat i såväl svenska landslaget som Arsenal, Valencia och Sunderland. Idag är han bosatt i Portugal, där fotbollen enligt honom är religion.

Hur har det varit att blicka tillbaka och sammanfatta ditt liv med boken?

– Väldigt intressant och givande, en personlig utveckling för mig. Mycket av det som hänt mig privat har gjort mig till den fotbollsspelare jag är på plan.

Det har varit en del dramatik både på plan och privat. Du bröt benet men fortsatte spela. Din son Jürgen fick diagnosen autism. Hur klarar du allt detta?

– Jag har lärt mig kämpa och hatar att förlora. Det var en lång process innan vi fick beskedet om Jürgens diagnos. Det var väldigt svårt när han gick in i sin egen bubbla och slutade prata. För att samla energi och orka gömde jag mig lite genom fotbollen och fick uttrycka mig på plan. Min fru fick dra det tyngsta lasset.

Det kanske mest dramatiska som du berättar om i boken är när du och din familj blev utsatta för ett brutalt rån i ert hem 2010. Vad var det som hände?

– Min fru gick ner i källaren och jag hör ett skrik. När jag kommer dit har hon en kniv mot halsen och två män springer mot mig med yxa, mejsel och kniv. Jag är ganska duktig på att försvara mig men inser till slut att jag inte har en chans och lägger mig. Under cirka två timmar blir vi sedan hotade och slagna. De var ute efter juveler, pengar och andra värdesaker så jag gav dem allt vi hade. Det var tuffa timmar men de stack till slut.

Lyssna gärna på hela Lottas intervju där Stefan även berättar om vilka prestationer han är extra stolt över i sin fotbollskarriär.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".