Elaine Eksvärd
Elaine Eksvärd Foto: JESSICA GOW / TT
Dagens gäst

Julrepris: Elaine Eksvärd berättar om sexuella övergrepp hon utsatts för

"Det är inte er skam!"
19 min

Elaine Eksvärd är retoriker och författare, och har gett ut fem böcker om språk och makt. Nu vill hon berätta om en annan del av sitt liv med nya boken Medan han lever om hur hon upplever att hon blev sexuellt utnyttjad av en släkting när hon var barn. Lotta intervjuade Elaine i mars 2016.

– Jag har skrivit boken för att hjälpa andra barn, säger Elaine Eksvärd som skrivit boken om att hon blivit sexuellt utnyttjad från 2 till 10 år av en släkting.  

När Elaine fick en film tillskickad med pornografiskt innehåll från den här mannen anmälde hon honom för polisen. Det blev ingen dom för det som Elaine säger hände i barndomen på grund av bristande bevis men det blev en dom för ofredande på grund av den film som han skickade. Elaine var då 21 år gammal.

Han förnekar ju att det hänt. Vad säger du om det?

– Jag är inte förvånad. Det sårar ju mig. Hans ego är större än hans kärlek till mig, säger hon.   

Många väljer att berätta när förövaren är död. Att berätta nu medan personen fortfarande finns i livet - vad betyder det för dig?

– Vi ska inte trippa på tå för förövaren. Jag förstår inte den här hänsynen som man visar förövaren. Det blir en överföring av skammen från mig till honom. Nu är det ju han som går runt om skäms men han skulle ju inte berätta det. Han har läst boken men säger att jag har fantiserat ihop den och att jag skrivit den för att tjäna pengar, men vem skulle vilja tjäna pengar på det? Jag skulle hellre betala pengar för att slippa, berättar Elaine.  

Vad vill du säga till andra som varit med om det du varit med om?

– Det är inte er skam. Jag skulle vilja att ni alla kom ut och berättade om vad ni har vad ni varit med om. Det är en enorm befrielse att berätta. Strunta i om det preskriberats eller om det finns fysiska bevis. Pedofilens bästa vän är tystnaden och så länge du är tyst så håller du vännen i handen. Och om familj och anhöriga agerar eller reagerar önskvärt så är de inte värda dig!

– Jag önskar i många år att jag hade skrikit och gjort motstånd, och den största skammen är ju att det fanns inslag av njutning. Det gör ont att säga det nu men det var ju en biologiskt reaktion som han framkallade som han inte hade rätt att framkalla. Jag skulle ju ha upptäckt sexualiteten  när jag var gammal nog, någon gång i tonåren med någon jag blev kär i. Det här är en skam som alla sexuellt utnyttjade där ute har men jag vill bara säga det - det är inte er skam.! Det är fortfarande en njutning men det är förövaren som stal njutningen av dig, säger Elaine Eksvärd.

Hit kan du vända dig:

Polisen
Om ett barn behöver omedelbar hjälp, ring 112. På www.polisen.se finns information om sexualbrott mot barn. Du kan göra en polisanmälan genom att ringa 114 14 eller tipsa polisen om sajter, alias eller användarnamn som oroar dig.


Socialtjänsten
Information om socialtjänsten hittar du på din kommuns webbplats eller på kommunens växel.

Rädda Barnen
Föräldrar eller andra vuxna kan få stöd i sin föräldraroll på Rädda Barnens föräldratelefon och mejl som bemannas av erfarna föräldrar, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se. Du kan välja att vara anonym.

BRIS
Bris tar emot samtal, mejl och har en chatt för barn och unga samt en telefon för vuxna som har frågor eller vill prata med någon om oro för ett barn. www.bris.se

UMO – Ungdomsmottagningen på nätet
Webbplats för alla som mellan 13 och 25 år där du kan hitta svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Bakom UMO står alla landsting och regioner. www.umo.se

Att läsa:
Stopp! Min kropp!
En handbok för vuxna i hur man pratar om kroppen, gränser och sexuella övergrepp.

#nätsmart
En handbok för vuxna i hur man pratar med barn om risker och övergrepp på nätet.

Detta borde alla veta om sexuella övergrepp mot barn
Information och statistik om sexuella övergrepp mot barn. Bra bakgrundsmaterial.

Källa: Rädda Barnen

Källa: Rädda Barnen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".