Fyrverkeri mot en svart himmel.
1 av 2
Fred är det som står överst på Alexandras önskelista inför nästa år. Foto: Jon Olav Nesvold
Ett blommande mandelträd
2 av 2
Alexandra har förkärlek för mandelträdet som blommar på bar kvist. Foto: Jurek Holzer/TT

Förgyll nyår med lyckokakor

"Lägg ett budskap inför det nya året i lyckokakan"
7:19 min

Veckans råvara är mandel och idag bakar Alexandra lyckokakor.

Hör Alexandra och Jonna prata om lyckokakor!

Lyckokakornas ursprung är Japan och de hamnade sedan i Kina där man ofta avslutar en måltid med en lyckokaka som har en insprängd lapp med visdomsord i.

Så baka lyckokakor till nyår och lägg i en remsa med kloka råd eller uppmaningar inför det nya året som tex andas och njut av livet för vi har bara ett och det är helt underbart säger Alexandra.

Lyckokakor

INGREDIENSER:

100 gram mandelmassa

1,5 dl mjöl

1 nypa salt

3 äggvitor

1 dl socker

½ tsk bittermandelessens 

1 dl matolja

Skriv fyndiga och roliga citat på pappersremsor. Ett tips är att använda dem till bordsplacering vid nyårsbordet. Gåtor förgyller även de bästa av måltiden.

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa samman äggvitorna med sockret, saltet och den rivna mandelmassan. Rör i mjölet, matoljan och essensen. Smeten skall vara något lös. Häll 2 msk av smeten på ett ugnspapper eller en smörad och mjölad bakplåtspapper.

Ställ in i ugnen i 10 minuter eller till de fått fin färg runt kanterna. Tag ut ur ugnen och vik ihop med pappersremsan och böj undersidan inåt. Vik försiktigt  för den rätta formen. Låt svalna och stelna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".