Ambulanspersonal tar hand om skadade.
1 av 4
Foto: AP/TT
Människor samlas utanför nattklubben.
4 av 4
Foto: Halit Onur Sandal

Många döda och skadade i attack i Istanbul

Terese Cristiansson: "Känslan i Istanbul är mörker, hopplöshet och sorg"
4:17 min

39 personer dödades i en attack mot en nattklubb i Istanbul i Turkiet i natt. 69 personer vårdas på sjukhus efter att ha blivit skadade.

Hundratals människor firade in det nya året på en av Istanbuls populäraste nattklubbar när festen plötsligt avbröts av skottlossning.

En gärningsman iförd tomtedräkt sköt besinningslöst omkring sig inne på klubben efter att först ha skjutit en polis och en civilperson utanför.

Terese Cristiansson är Dagens Nyheters utsända i Turkiet och finns nu utanför bårhuset i Istanbul.

--Här finns familjer och ambassadpersonal för att hand om de döda antingen för en begravning i Istanbul eller för att föras hem till sina länder. Här är verkligen svart säger Terese.

Hans Brun, verksam vid Försvarshögskolan i Stockholm och forskare vid King's College i London säger att det finns en rad olika skäl till att ett sådnt här attentat händer just i Turkiet. Dels pågår det olika politiska kamper inom landet där olika grupperingar är beredda att använda våld i politiska syften, däribland PKK. Och sedan ligger Turkiet på gränsen till Turkiet och det finns stor risk att IS verksamhet spiller över på Turkiet säger Hans Brun.

Johan-Mathias Sommarström är Sveriges Radios utsända och berättar att många av hans vänner avstått från att fira nyår på lokal med många människor eftersom IS hotat Turkiet mycket den senaste tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".