Domherre
1 av 2
Domherren är en av de fåglar som ska räknas. Foto: Stefan Oscarsson/Sveriges Ornitologiska förening
Fågelskådare tittar rakt fram med kikare
2 av 2
Fågelskådningen lockar många Foto: Robin Haldert/TT

I vinterns fågelräkning får alla vara med

3:27 min

Nu är det dags att bänka sig vid köksfönstret med kikaren, kaffekoppen och anteckningsblocket. Det är nämligen dags att räkna fåglar igen när "Vinterfåglar runt knuten" drar igång.

Sista helgen i januari drar den årliga fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" igång på initiativ av Sveriges Ornitologiska förening. Vem som helst kan vara med, så länge man har någon slags fågelmatning i närheten.

Varför gör man det här?
– Man kan säga två anledningar. Ena saken engagera folk och öka fågelintressent, men sen får man en jättebra inventering av våra vinterfåglar... Får fantastiska fina rapporter...fåglarna är bra temperaturmätare hur vårt klimat är, om det har blivit förändringar till exempel, berättar Gigi Sahlstrand, fågelskådare.

"Vinterfåglar Inpå Knuten" har blivit väldigt populärt, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men nu hoppas Sveriges Ornitologiska förening om att få in ännu fler. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista