Kaos på flera flygplatser efter Trumps flyktingstopp

1:56 min

USA sätter stopp för allt flyktingmottagande till landet i 120 dagar och när det gäller flyktingar från Syrien så är det stopp tills vidare.

Hör Minas intervju med statsvetare Trita Parsi!

Den amerikanske presidenten Donald Trumps har beslutat att helt stoppa flyktingmottagandet från Syrien och under tre månader frysa alla visum till USA från ytterligare sex länder med i huvudsak muslimsk befolkning.

Det gäller Syrien, Irak, Iran, Libyen, Jemen, Somalia, och Sudan. Under natten och morgonen har vissa personer från dessa länder nekats inresa i USA. 

– Det som nu framkommer är att medborgare från de här sju länderna inte kan komma in i landet även om de har ett giltigt visum, säger Trita Parsi, som är statsvetare och ledare för nationella iransk-amerikanska rådet i Washington.

Men reglerna verkar oklara, berättar han.

– Instruktionerna har uppenbarligen inte varit helt tydliga, det har varit väldigt mycket kaos på amerikanska flygplatser, säger han.

Trita Parsi berättar att presidentordern redan ställt till problem vid gränsen och på amerikanska flygplatser.

– Vi har fall med personer som faktiskt har permanent uppehållstillstånd och har bott flera år i USA, men trots detta har de inte tillåtits att åka tillbaka till USA. Vi vet fall där personer inte fått gå in i flygplanet när det varit på väg tillbaka till USA, en person skulle åka hem från Dubai till USA men flygbolaget lät dem inte gå på planet, säger han.

Vad kommer det här att innebära?

– Många här i USA är i ett chocktillstånd. Just nu råder det stor tveksamhet. Vi har själva gett rekommendationen till alla våra medlemmar att om de till exempel har visum och är i USA just nu så ska de inte lämna landet och åka till Kanada eller Mexiko.

– Om du har permanent uppehållstillstånd är det bäst att du inte reser utomlands tills vi har fått större klarhet i situationen. Om du är svensk med iransk bakgrund och har ett visum är det bäst att du inte åker till USA just nu, säger Trita Parsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista