Claes Hultling
1 av 3
Foto: Åsa Dtckel/Sveriges Radio
Claes Hultling
2 av 3
Claes Hultling Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Skärmklipp från Facebook Claes Hultling
3 av 3
Skärmklipp från Facebook Claes Hultling Foto: Foto: Charlotte Sjöbergs inlägg

Efter 30 år har Claes rest sig upp från rullstolen

"Det var första gången min son såg mig gå"
4:18 min

10 minuters gångsträcka i en gymnastikhall i fredags. Det var en omvälvande upplevelse för förlamade läkaren Claes Hultling. Med hjälp av ett så kallat exoskelett tog han sina första steg på 33 år.

Inte minst var det speciellt för Claes 24 årige son som aldrig tidigare sett sin far gå.

– Det var mycket känslor i den upplevelsen. Men även för mig att få se vilka fina steg jag tog. Det var en skön känsla, berättar Claes.  

Claes Hultling, är läkare och vd på stiftelsen Spinalis som jobbar med just ryggmärgsskador. För 30 år sedan blev Claes förlamad efter en dykolycka och stegen han tog i fredags var de första sedan dess. Exoskelett är en mycket avancerad teknik som är i sin linda och Claes har tidigare varit skeptisk till den här tekniken.

-– För oss kanske det är viktigare med tarm, blåsa, sex och smärta än att gå. Jag har hävdat att ni som kan gå tror att det här är det viktigaste för oss som inte kan gå, men vi har andra prioriteringar. Jag fick ändå en tankeställare i fredags för man vet inte vad det kan leda till. Om man öppnar en dörr i den här forskningen så kanske det finns ett par dörrar till att öppna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".