Gunilla Brattberg
Gunilla Brattberg Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Gunilla skrev guiden om internet till de äldre

2:25 min

Idag släpps guiden som ska förklara och hjälpa de som inte riktigt känner sig bekväma med datorer och internet. Guiden är skriven av läkaren Gunilla Brattberg.

Många säger att de inte är intresserade av internet, men det är nog ofta rädsla.

– Många är rädda för att känna sig dumma, att inte förstå eller för att förstöra något, säger Gunilla Brattberg. Då är det lättare att säga att man inte är intresserad.

– De som kan vara kul är att söka information på nätet, men också att "skypa" med sina anhöriga som befinner sig på andra ställen, eller varför inte gå en "promenad" i Tokyo via internetkamera eller bestiga Kebnekaise.

Vad behövs då?

– Tid och tålamod. Det räcker ju inte att bara visa hur man gör och sedan lämna det. Ska man lära äldre måste de få prova under överseende.

Här kan du hitta länken:  Introduktion till internet för äldre. Den är gratis och den innehåller också en ordlista med dataord som kan vara bra att känna till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista