Thomas Magnusson, professor emeritus i historia vid Göteborgs Universitet.
Thomas Magnusson minns farfar Johans berättelser om plundringen av Olof Asklunds bageri vid Övra Husargatan i Göteborg 1917. Foto: Golaleh Farhang Azad/Sveriges Radio

Revolutionen som kom av sig

"Livsmedelsbristen uppkom genom den politik regeringen förde"
3:16 min

Idag är det hundra år sedan revolutionen startade i Sverige. Inget du känner till? Kanske inte så konstigt. Den kom inte så långt.

Thomas Magnusson, professor emeritus vid Göteborgs Universitet, har desto mer kunskap i ämnet.

1917 var det revolution på gång på flera ställen runtom i Europa - så även i Sverige. Den 16 april 1917 startade kravaller i Västervik. Det var en demonstration som bekämpades av myndigheterna, vilket ledde till våldsamheter och plundringar av livsmedelslager och butiker.

- Det rådde livsmedelsbrist i Sverige - bröd, potatis och annat - som uppkommit genom den politik den svenska regeringen förde under första världskriget, berättar Thomas Magnusson. Livsmedel exporterades trots bristen som fanns på hemmaplan.

Politiskt fanns en stark spänning mellan partierna, samtidigt som levnadsförhållande försämrades för många vanliga människor.

Att det inte blev något av med revolutionen berodde troligtvis på att vissa grupper inom SAP och vissa grupper inom borgerligheten försökte dämpa upprördheten och vreden som fanns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".