Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra
Carl Jan Granqvist gästar P4 Extra. Foto: Johanna Sten/Sveriges Radio
Carl Jan Granqvists vintips vecka 15

Carl Jan tipsar om svenska exportdrycker

"Doften är mycket nyansrik"
4:56 min

Det finns två flytande juveler på flaska ur den svenska livsmedelsexporten, man absolut ska testa tycker Carl Jan.

Den 7:e februari i år presenterade statsminister Stefan Löfven regeringens handlingsplan för livsmedelsstrategin för jobb och hållbar tillväxt till nytta för hela det långsträckta Sverige. Fram till år 2019 satsar regeringen ytterligare en miljard kronor för stimulans av produktion av exportbara livsmedelsprodukter.

En icke oansenlig del av den svenska livsmedelsexporten består idag av drycker som Systembolaget har monopol på inom vårt lands gränser. Mer än 20 % av all livsmedelsexport utgörs av drycken Absolut Vodka, men det händer otroligt mycket även i liten och hantverksmässig skala, både vad gäller öl, vin och olika slags destillat. Nedan följer tips på två flytande juveler ur den svenska livsmedelsexporten som få av svenska konsumenter känner till.  

Dryck 1: Sött fruktvin på 37.5 cl flaska

Brännland Iscider 2015 nr 2918 på Systembolaget
Brännland Iscider har ingen lång historia. Man gjorde de första försöken så sent som 2010, men Andreas Sundgren Granitis briljanta tilltag att para ihop våra fantastiska svenska äpplen med vinterkylan i närheten av polcirkeln har skapat ett svenskt alternativ till världens mest förnäma dessertviner. Ett livsmedels kvalitet består inte av värme och kyla utan av antalet soItimmar, ingen annanstans kan man odla med sol dygnet runt under 100 dagar tack vare Golfströmmen. I dagsläget är det till stor del äpplen från vårt lands sydligare breddgrader som mustas och sedan koncentreras genom frysning, men på sikt så kommer en allt större del av äpplena ha växt i närområdet kring Brännland utanför Umeå. År 2013 anlade man de första odlingarna i kommersiell skala på minst 100 år. Till sin hjälp har Andreas bland annat haft den skicklige svenske vinmakaren Markus Lundén som gjort många toppviner hos rieslingproducenten Georg Breuer i Rheingau, Tyskland. Iscidern har fått stor uppmärksamhet i tävlingar så väl som på toppkrogar världen över och fick nyligen plats i produktportföljen hos den prestigefulla amerikanska vinimportören Skurnik Wines.

Doft: Koncentrerad, fräscht fruktintensiv och mycket nyansrik doft av olika slags äpplen, äppelblom och honung med tilltalande kryddig underton.

Munhåleupplevelse: Generöst söt och honungslen äppelsmak med polarfrisk syrlighet som klingar ut långsamt i total harmoni.

Alkohol: 11,4 %

Pris: 249 kr

Dryck 2: Brännvin på 70 cl flaska

Absolut Elyx nr 86508 på Systembolaget

Denna dryck är en prestigebuteljering av Absolut Vodka där man tagit brännvinsproduktionen till sin spets genom att terroirbestämma (jordartsbestämma) marken där vetet odlas. Denna dryck är Sveriges första terroirbestämda jordbruksprodukt. Basen är vintervete från Råbelöfs Gods och källvatten, båda i den direkta närheten av fabriken i Åhus. Denna vodka destilleras för hand i en gammal destillationsapparat i koppar tillverkad 1921. Vodka är per definition en näst intill neutral dryck. I toppkvaliteter som denna letar man framförallt efter renhet och en behagfullt len och mjuk munkänsla, men visst finns även finstämda toner av basråvaran. Även förpackningen har fått en ny spännande design som utstrålar ”swedish grace”.

Doft: Mycket diskret och elegant doft med inslag av bröd och vit choklad.

Munhåleupplevelse: Förföriskt len och mjuk med försvinnande god eftersmak i pur och ren stil.

Alkohol: 42,3 %

Pris: 539 kr

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".