Kvinna håller sig före magen. Foto: Fredrik Persson/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Persson/TT
Jeanette Steijer
2 av 2
Jeanette Steijer Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Att utesluta "bråkiga" kolhydrater kan hjälpa magen

"Det handlar om jäsningsbara kolhydrater"
3:51 min

Det kan vara svårt att veta vad det är som orsakar smärta i magen. Man kan tro att det är det senaste man ätit som man inte tål men det kan vara något man ätit tidigare. Dietisten Jeanette Steijer berättar om en metod där man utesluter "bråkiga kolhydrater".

Möjliga skäl till IBS:

  1. Ärftlighet
  2. Rubbning av tarmflora
  3. Livsstil - stress

Det kan vara en kronisk sjukdom, men den kan gå i vågor, säger dietisten Jeanette Steijer. Vissa dagar eller veckor är man helt symptomfri, och kan äta nästan vad som helst och sen andra perioder får ont i magen hela tiden. 

Janette berättar om en metod som heter FODMAP och där man utesluter många livsmedel på ett kontrollerat sätt för att se hur lugn magen kan bli. Sedan tar man tillbaka livsmedlen ett efter ett för att se. Detta bör man göra med en dietist.

FODMAP är ett akronym och står för fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer (Eng Polyols). Dessa är är fermenterbara (jäsningsbara) kolhydrater och har gemensamt att de hos personer med IBS är dåligt absorberade och påverkar vätskebalansen i tarmen vilket kan orsaka klassiska IBS-symtom.

Vilka livsmedel ska man ta bort?

Det kan vara mjölkprodukter, lök, vitlök, sädeslag vete, råg och korn, avokado, svamp, blomkål eller tuggummi med sötningsmedel, äpple, päron.  

– Det är en process och det tar tid, säger Jeanette.

Vad kan man äta då?

– Det finns mycket annat, till exempel banan, kiwi, hallon, blåbär, honungsmelon, havre och rotfrukter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".