Liria Ortiz och Erik Blix
1 av 2
Liria Ortiz och Erik Blix. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.
Liria Ortiz.
2 av 2
Liria Ortiz. Foto: Louise Lundmark/Sveriges radio.
Dagens gäst

Liria Ortiz: Jag luktade fisk på universitet

"Trodde att jag skulle bli städerska"
2:07 min

Liria Ortiz är skribent i en av våra största morgontidningar, skrivit böcker och tagit emot stora psykologpriset. Men familjen trodde att hon skulle bli städerska när hon började på universitetet.

 – Jag tror inte att min familj trodde på mig från början. För samtidigt som jag började plugga jobbade jag på en fiskfabrik - så jag luktade fisk. Så min familj skämtade och sa: vi får väl se, säger Liria Ortiz.

Liria Otiz är skribent och skrivit ett tiotal böcker. I år tog hon emot stora psykologpriset. När Liria började på plugga som ung, trodde inte familjen att hon skulle göra någon akademisk karriär.

– Föräldrar förväntar sig ofta att man ska bli något, läkare eller så. Men i mitt fall trodde de att jag skulle bli städerska. För det gick inte den raka vägen, säger Liria Ortiz.

Det blev en klassresa från fisk till psykologi – vad betyder det?

– Jag tror att min vilja att hjälpa kommer ifrån att det finns möjligheter, men att inte kunna se dem. Om man själv inte kan se dem, är det som att vara i ett fängelse utan att kunna se sig själv.

Liria Ortiz är vinnare av Stora Psykologpriset 2017 med motiveringen att hon förmedlar psykologisk kunskap på ett klokt, varmt och mänskligt sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".