Lax
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det händer inte var dag

När Carl Jans vintips gör Lotta mållös

"Det är ju ÄNNU mera vulgärt!"
4:48 min

Veckans vintips börjar precis som vanligt. Carl Jan Granqvist berättar för lyssnarna och för Lotta vilka viner som passar fint, denna vecka till inkokt lax med färskpotatis och jordgubbar. En härlig försommarrätt. Men sen...frågar Lotta om man kan släppa ner en jordgubbe i vinglaset. Carl Jans svar gör Lotta totalt mållös och tystnaden infinner sig i P4 Extra. Ja, det är nog bäst att lyssna själv vad som hände.

För den som vill fördjupa sig i vintipsen kommer dessa här, i vanlig ordning:

Dryck 1: Vitt vin på 75 cl flaska Garzón Albariño nr 6785 på Systembolaget

 

Till den inkokta laxen är en riesling ett klassiskt och väl lämpat alternativ. Allra helst av en typ som tyskarna brukar kalla harmoniskt torr, med en skugga av en sötma som knappt kan anas bakom den knivskarpa syran. Till den som är lite mer äventyrligt lagd rekommenderar Carl Jan istället ett vin av albariño. Det är en vit druvsort från Galicien vid nordvästra Spaniens atlantkust. Namnet är en sammandragning av spanskans ord för vit och Rhenfloden. Enligt legenden var det just riesling-druvan, som följt med pilgrimer på väg till Santiago de Compostela. Idag vet vi att det är en helt egen druvsort, men druvorna delar många egenskaper.

 

Galicien ansågs länge vara världens ände och dess invånare har alltid varit framstående resenärer och äventyrare. En del av dem bosatte sig på andra sidan Atlanten och tog sina lokala druvsorter med sig. En av de platserna var Uruguay, där druvorna till detta vin har vuxit. Liksom i Galicien ger den svala Atlanten en härlig fräschör till vinet.

Doft: Intensiv, friskt fräsch doft av ananas och persika med en aning av honung och rosa grapefrukt.

Munhåleupplevelse: Initialt fyllig med viss fetma, men med mycket frisk och fräscht avslut.

Alkohol: 14,5%

Pris: 119 kr

 

Dryck 2: Vitt vin på 37,5 cl flaska Nivole Moscato d'Asti 2016 nr 7787 på Systembolaget

 

Moscato d'Asti är ett vin som uppstått runt den uråldriga muscat-druvan. Man känner lätt igen druvan på sina aromatiska toner av fläder, jasmin och williamspäron. Dessa druvor har växt i italienska Piemonte. Jäsningen avbröts när den nått halvvägs, och i en trycktank, för att behålla så väl sötma som den kolsyra som bildas naturligt under jäsningen. Vinet är livligt sprudlande och oemotståndligt fräscht. Känner man sig lite extra dekadent kan man med fördel hälla vinet direkt över jordgubbarna.    

 

Doft: Intensiv, mycket aromatisk doft av fläder, jasmin, druva och williamspäron.

Munhåleupplevelse: Söt, men piggt och livligt pärlande smak med friskt och somrigt avslut.

Alkohol: 5 %

Pris: 79 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".