italienskt hus
Foto: Valentina Filigenzi / Agenzia Demani

Gratis slott på den italienska landsbygden

2:51 min

Vill du bli slottsägare, grattis nu har du möjligheten att få ett alldeles eget på den italienska landsbygden - gratis!

Det är den italienska staten som ger bort över hundra övergivna slott, villor, bondgårdar och kloster.

I dagens program reder vi ut bakgrunden till detta tillsammans med frilansjournalisten Kristina Kappelin, som bor i Italien. 

Varför ger de bort de här husen?
 För att staten helt enkelt inte har råd att ha kvar och sköta om dem. Många historiska byggnader har tyvärr fått förfalla genom åren för staten inte har haft möjlighet att sköta om dem.

Vad krävs i motprestation för att få ta över en av fastigheterna?
– 
Om man ska ta över dem måste man ägna sig åt någon form av turistverksamhet. Eftersom många av de här fastigheterna ligger längs med gamla vandringsleder och cykelleder, så man hoppas att med hjälp av att rusta upp byggnaderna kunna styra bort turismen från de allra mest kända målen. Man satsar på det som italienarna kallar för slow turism.

Vem som helst kan ansöka och känner du dig sugen får du handla snabbt, ansökningarna ska nämligen vara inne senast den 26 juni. De ansökningar som godkänns får tillgång till byggnaden i nio år och har därefter möjlighet att förnya sitt kontrakt. 

Inom kort kommer ytterligare 200 byggnader att ges bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista