Så hanterar du din hälsoångest

2:50 min

Den som lider av hälsoångest tro sig ofta ha fått en dödlig sjukdom. Kan man bli av ångesten och går det att behandla den utan att söka hjälp?

Det är bra och viktigt att vara vaksam på kroppen för att upptäcka sjukdomar i tid. Men så finns det människor som lider av hälsoångest, tidigare kallat för hypokondri, vilket innebär att oroa sig överdrivet mycket för sin hälsa.

Cancer eller ALS är exempel på sjukdomar som man kan övertyga sig själv att man lider av om man får ont i magen, i huvudet eller får muskelryckningar. Psykologen Lisa Clefberg har under de senaste 20 åren främst behandlat oro och ångest.

– Det vi vet är att alla typer av ångest blir förvärrade av att vi undviker massa saker och håller på med olika säkerhetsbeteenden. Det många med hälsoångest gör är att de googlar på symtom, undviker sjukhus eller går överdrivet ofta till doktorn. 

Hur påverkar det ens hälsa?

– Det är inte så att man blir sjuk eller får fysisk sjukdom av det, däremot går man och är väldigt uppmärksam på vad som händer i kroppen. Om hjärtat slår snabbare är man direkt där och undrar om det är något fel på hjärtat, och oron gör att det fortsätter att slå snabbt. Man kan på så sätt skapa symtom av att man är så rädd för att få symtom.

Hur blir man av med ångesten?

– Kognitiv beteendeterapi funkar, även behandlingar på internet eller självhjälpsböcker. Det handlar ofta om att kunna stanna i känslan man får, att inte fara iväg eller distrahera sig eller fastna i att googla symtom. Medveten närvaro och gradvis exponering funkar väldigt bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista