Man med en laptop i knät.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Så tar du hand om det digitala arvet

1:59 min

Minnen som förut var mer fysiska är idag till stor del digitala. Vad händer med det när vi dör?

En allt större del av våra liv utspelar sig i sociala medier samtidigt som vi lagrar bilder i mobilen och har våra privata dokument i laptopen. Nästan all dokumentation, som vi tidigare hade fysiska kopior av, som fotoalbum och handskrivna brev, har vi idag istället digitalt. Men vad händer med allt det här den dag vi dör?

Att vi inte har någon riktigt bra lösning för det blev tydligt för Aengeln Englund när hans fru avled. Han gjorde om fruns sida på Facebook till en minnessida där man kan skriva hälsningar till henne och gå tillbaka och titta på vad som hänt. Idag föreläser han om hur vi hanterar vårt digitala arv.

– Om reaktionen är, hur kan jag ta bort Facebook-kontot, har man också reaktionen hur kan jag bränna alla mina fotoalbum? Ibland kan det ju vara det man vill, för man tycker det är jobbigt att det finns kvar, men då kanske man kan hitta ett sätt att hämta ner informationen först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista