Författaren Katarina Wennstam i P4 Stockholm
Författaren Katarina Wennstam är dagens gäst i P4 Extra. Foto: Helen Ling/Sveriges Radio.
Dagens gäst

Katarina Wennstam tar nytt grepp i våldtäktsdebatten

"Det jag har gjort är att rikta om strålkastarljuset"
2:33 min

Hon är tidigare journalist men främst är hon känd som författare. Nu är Katarina Wennstam aktuell med en ny bok som handlar grupptryck och unga män.

Genom sina böcker har Katarina Wennstam förändrat våldtäktsdebatten och idag är hon en förebild för många utsatta tjejer.

I sin nya spänningsroman Gänget så tar hon upp frågor om skuld och stam men utifrån perspektivet hur mentaliteten är hos män i grupp och vilka konsekvenser detta får.

– Det jag har gjort den här gången är att rikta om strålkastarljuset, säger Katarina Wennstam.

Ska vi komma någonstans i den här debatten så måste vi diskutera de som eventuellt begår de här övergreppen, det vill säga de killar som gör det.

– Vad är det som gör att killar, på fyllan, kan försättas sig själva i en situation där de faktiskt förgriper sig på en jämnårig tjej?

– Ja, tjejer kommer vara fulla, tjejer kommer gå lättklädda hem genom sommarnatten, det är bara att acceptera. Det är de som inte kan hantera det som behöver stanna hemma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".