Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Mästerkockens tips: Så klarar du köksfranskan!

Publicerat måndag 14 augusti 2017 kl 16.34
"Om du tycker saker är äckliga - kolla upp vad de heter!"
(6:22 min)
Sigrid Barany berättar om grunderna i köksfranska.
Sigrid Barany berättar om grunderna i köksfranska. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Que? Hur bra koll har du på din köksfranska och vad behöver du faktiskt veta? Mästerkocken Sigrid Barany ser till att du har koll!

Har du själv alltid koll på köksfranskan?

– Jag har halvkoll skulle jag säga. Jag har en tendens att suga i mig nya kunskaper och nya ord. Men nog går det fortfarande fullständigt ställd inför ett menynamn

Hur viktigt är det att veta betydelsen av de här fraserna då? All menynamn?

– Jag tror att det hel beror på hur mycket kontrollfreak man är. Är man helt bekväm med att beställa något man inte har den blekaste aning om vad det är. Då har man inget stort behov av det

– Men om man är nyfiken och vill fördjupa sig och kunna ställa frågor, kunna lära sig och också kunna uppsöka recept vart som helt och kunna använda de och veta utan att få myror i huvudet, då är det lugnt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".