Supernanny Anna-Karin Wyndhamn
Supernanny Anna-Karin Wyndhamn Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Sveriges nya supernanny Anna-Karin Wyndhamn

Supernannyns bästa tips vid matbordet

"Vad är viktigast, att de äter alls?"
3:21 min

Anna-Karin Wyndhamn är aktuell i programmet Supernanny Sverige som har premiär i kväll, måndag på TV3. Här ger hon sina bästa knep till P4 Extras publik - så här skapar du harmoni kring matbordet.

Inför måltiden:

  • Förbered barnet på att det snart är dags att avsluta pågående aktivitet (lek, spel, ritning) och istället äta. Ge barnet något att förhålla sig till tidsmässigt: Ex: ”När du spelat färdigt den här rundan, kommer du till bordet”. Alt ”När det här tv-programet är slut kommer du till bordet.” Alt ”Efter att du fyllt i det där färgfältet med pennan, kommer du till bordet.”
  • Involvera barnet i matlagning och dukning.
  • Ge barnet uppdrag som är rimliga i förhållande till barnets ålder. En treåring kan hjälpa till att lägga bestick på bordet. De kanske inte hamnar på rätt sida, men de hamnar åtminstone på bordet.

 
Under måltiden:

  • Låt barnet lägga upp maten själv. Det är mycket möjligt att det blir tokmycket första gången, men successivt lär sig barnet att måtta rimlig mängd.
  • Bestäm dig för vilket som är viktigast: att barnet äter den där rätten du med stor omsorg tillagat eller att barnet äter något alls. Lite gurkstavar och pasta är också mat.
  • Om du är orolig för om barnet äter tillräckligt varierat, kan du ”föra bok” över en dag. Sannolikt finner du att det ändå blir en hel del som hamnar i barnets mage.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".