Leena Männik Styren
1 av 2
Leena Männik Styren Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
bok
2 av 2
Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Har skrivit boken "Goda middagssällskap"

Så blir du en succé på festen

"Antingen pratar man för lite eller för mycket"
4:00 min

Grovt räknat finns det två grupper som kan ha besvär med att mingla på fester. Dels gruppen som är blyga och introverta och som inte talar särskilt mycket. Den andra gruppen är de som pratar för mycket och mest om sig själv. Det är enklare att lära den blyga gruppen att ta plats än den pratiga och lyssna mer, säger Leena Männik Styren.

Leena Männik Styren som är legitimerad logoped och kommunikationskonsult delar med sig av sina bästa knep för hur du ska lyckas med att vara en trevlig gäst på fest.

  • Ta med din positiva inställning. Fokusera på varför det kan vara intressant att träffa andra människor och hur du kan bidra till ett trevligt samtal. En positiv gäst är den bästa presenten.

 

  • Inled med en öppningsfras som handlar om ”här-och-nu” situationer. Exemeplvis: Hur känner du värdinnan/födelsedagsbarnet? Vad lockade dig till det här seminariet/kursen/evenemanget?

 

  • Ställ öppna frågor så får du mer intressanta svar. Frågor som börjar med när, var, hur, vem, på vilket sätt ger den du talar med möjlighet att berätta något om sig själv.

 

  • Lyssna på de svar du får. När du verkligen vinnlägger dig om att lyssna får du mängder av uppslag på samtalsämnen att gå vidare med och du fördjupar samtal och relation.

 

  • Om inget fungerar – ge upp! Vänd dig istället till någon annan på minglet eller till dem som sitter på andra sidan eller mittemot dig vid bordet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".