Kjell Westö
1 av 2
Kjell Westö Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Kjell Westö och Lotta Bromé
2 av 2
Kjell Westö och Lotta Bromé Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst kommer med ny bok, Den svavelgula himlen

Kjell Westö ser starka samband mellan nutid och 30-talet

"Det finns så mycket misstro, hat, terror och våld"
2:55 min

Kjell Westö har skrivit många historiska romaner som utspelar sig i vårt grannland Finland, om dess historia och även hur krigen påverkar människan än idag. Efter det misstänkta terrorattentatet i Åbo ser han att likheterna med 30-talet blir allt större.

Den senaste boken Hägring 38 tog sig an Finland på 30-talet. Även denna nya bok är historisk men endast från sent sextiotal till idag. En generationsroman som heter Den svavelgula himlen.

Kjell Westö som bor och verkar i Helsingfors tänkte att även Finland skulle bli utsatta för ett attentat så småningom.

...Många sa att varför skulle vi vara besparade? Vi föreställde oss att det skulle vara Helsingfors. Inte att det skulle bli mycket stillsamma Åbo och vi har varit chockade. Det kommer nära, säger Kjell Westö.

– Jag brukar använda ett citat av Mark Twain: Historien upprepar sig inte men den rimmar, det vill säga, varje tid är ny med obehagliga likheter. Men nu säger jag; tyvärr, de här obehagliga likheterna har blivit allt större. Det finns så mycket misstro, hat, terror och våld att jag har försökt sluta min nya roman lite hoppfullt och ifrågasättande. Det är det bästa man kan göra. Närmare hopp kommer man inte just nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".