Surströmming på en gaffel
Foto: Daniel Nilsson / SvD / TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 34

Vin till surströmming

"Fermenterade smaker passar till Sherry!"
6:51 min

Visste du att Sherry passar till surströmming? Carl Jan Granqvist, tillbaka efter sommaren lagom till dess att man vill välja dryck till surströmmingen,

Torr manzanilla sherry på 37,5cl flaska

Alegria Manzanilla Superior nr 8379 på Systembolaget

Det finns en mängd distinkta stilar av torr sherry. Den lättaste och elegantaste stilen kallas normalt fino, men i staden Sanlúcar de Barrameda, i Sherry-distriktets nordvästligaste hörn, alldeles intill den andalusiska Atlantkusten, kallar man dem manzanilla. Det här är viner som gör sig utmärkt till tilltugg eller kalla rätter, gärna av salt och lagrat slag såsom oliver, lufttorkad skinka eller varför inte surströmming.

Doft: Nyanserad doft med inslag av rök, hav, torkat äpple, kamomill och mandel.

Munhåleupplevelse: Bentorr, läskande smak med toner av äpple, mandel och rök. Upplevs nästan

salt.

Alkohol: 15 %

Pris: 59kr

Torr fino sherry på 37,5 cl flaska

Fino Inocente nr 8202 på Systembolaget

De flesta fino sherry på marknaden har en snittålder av ungefär tre till fyra år. Detta speciella vin är av en mer gammaldags stil. Vinet sägs vara närmare tio år gammalt, och är i jämförelse med andra Fino, mörkare i färgen och betydligt mer koncentrerat och kraftfullt i sin aromatik. Det gör sig utmärkt till surströmmingen.

Doft: Djup mycket intensiv doft av torkat äpple, mandel och kamomill med en aning av rostade nötter.

Munhåleupplevelse: Fyllig och kraftfull, men mycket torr och med en aning av en nötig beska.

Alkohol: 15 %

Pris: 75kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".