Johan Rapp
Johan Rapp Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Johan Rapp aktuell med boken "Bli hjärnsmart"

Använd hjärnan bättre

"Dagen innan skriver du en lista"
4:31 min

Många skulle gärna vilja kunna lagra mer information i hjärnan, att kunna fokusera och minnas. Det gäller både de som pluggar och de som har mycket att hålla reda på. Johan Rapp ger sina bästa tips om hur du utnyttjar din hjärna bättre.

– Om man tänker att hjärnan är en motor och man vill ha bästa prestationen måste man använda motorn på rätt sätt. Så är det med hjärnan. Hjärnan är ett organ som kräver näring och blod och så vidare. Repetitionen är viktigt för minnet.

Undvik dessa 4 synder:

 

1. Multitasking - du tror att du kan göra flera saker samtidigt. Du kan växla mellan satt göra olika saker men inte samtidigt. Men då får du inte bästa fokus. Lägg undan telefonen.

2. Skjuta upp - du kommer hamna i en situation där du måste göra väldigt mycket på kort tid. Du hamnar i ett dumt läge. Det är korkat att skjuta på saker och ting.Treminutersregeln - det du klarar inom loppet av 3 minuter - gör det direkt! Tar det längre än 3 minuter ska du optimalt planera när du ska göra det. Inte skjuta upp!

3. Att vara händelsestyrd. Det är händelserna som styr, exempelvis om någon säger: Häng med och fika. Plugga kan du göra sen. Botemedlet är att göra en plan för dagen. Det är trist men väldigt smart. Och man känner sig duktigt när man har strukit sakerna på listan.

4. Tidsoptimism. Försök att vara realistisk med vad man hinner med och planera efter det.

Vad du ska göra!

Fokuserar du bättre är det lättare att minnas och då tar du in information bättre. Hjärnan kodar och skapar nya synapser, alltså minnen. Repetition är också väldigt, väldigt viktigt!

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".