tiggare och infällt KS-ordf Carina Wutzler (M)
Infällt i bilden Kommunstyrelsen ordf Carina Wutzler (M) Foto: Foto: Vellinge kommun och Åsa Stöckel/ Sveriges Radio

Vellinge kommun vill förbjuda tiggeri

"Det är en signal till omvärlden"
8:05 min

Igår kväll antog kommunstyrelsen i Vellinge ett förslag om lokalt tiggeriförbud i kommunen. Allt talar för att en majoritet i Vellinges kommunfullmäktige kommer att rösta igenom förslaget.

Innan ett tiggeriförbud kan antas ska även Länsstyrelsen godkänna det. I Vellinge går åsikterna i sär om det är ett bra eller orimligt förslag.

– Jag blir irriterad varje dag, säger en man.

– De har inget annat, säger en annan.

Carina Wutzler (M) ordförande i kommunstyrelsen i Vellinge kommun menar att tiggeri har blivit vardag.

– Vi har identifierat fem områden där vi vill införa förbudet. Kommunerna bör ha denna möjlighet och får vi avslag så kommer vi att överklaga. Det är många kommuner som vill.

– Jag tycker synd om dessa människor. De är en utsatt grupp och de har inte rätt till sociala förmåner. De lever i misär och pratar man inte om det så får man inte tag i de bakomliggande problemen. Det här är en signal till omvärlden, säger Wutzler. De finns även de som känner sig illa till mods och det medför olägenheter.

Angela Everbäck, ordförande för Miljöpartiet i Vellinge skriver så här i en debattartikel: "Att lägga till ett förbud mot tiggeri på allmän plats är att visa förakt för de svagaste."

Den först januari 2018 är det tänkt att förslaget ska bli verklighet om det först antas i kommunfullmäktige senare i september. I Sala har man varit inne på samma förslag tidigare.

Carola Gunnarsson (C)/ kommunfullmäktiges ordförande Sala.

– Det är svårt moraliskt. Men man har rätt att vistas här men man ska kunna försörja sig. Men vi kände nog alla en lättnad när vi inte fick igenom förslaget. Vi ser inte att det är ett problem som vi behöver hantera och vi tycker inte att man ska göra det, säger hon.  

p4extra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".