Tomater
1 av 5
Tomater Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Tomater och kocken Jessica Frej
2 av 5
Kocken Jessica Frej Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Sallad Caprese
3 av 5
Sallad Caprese Foto: Jessica Frej
Ugnsbakade tomater
4 av 5
Ugnsbakade tomater Foto: Jessica Frej
Pasta och tomatsås
5 av 5
Pasta och tomatsås Foto: Jessica Frej
Tre superenkla och goda recept på tomater

I say tomato!

"Tomater är väldigt användbart!"
6:28 min

Inga tomater i kylskåpet. Det är viktigt! Då tappar de smak.

 

Kocken Jessica Frej lär oss hur man hanterar tomater och framförallt vad man kan göra för gott av dem. Under intervjun hinner hon röra ihop en tomatsallad och här är receptet!

Caprese

Kan vara världens mest populära sallad, och det är även min favorit.

 

4 portioner
250 gram mozzarellaost, av den bästa kvalitén du hittar
20 små tomater med mycket smak, gärna i olika färger
20 basilika blad
½ deciliter pinjenötter
3 matskedar olivolja, gärna en gräsig och pepprig sort
flingsalt och nymalen svartpeppar

 

Ta fram ett stort fat. Dela tomaterna i kvartar. Riv mozarellan i grova lite större bitar. Hacka basilikan grovt. Rosta pinjenötterna. Blanda ihop allt på fatet och ringla över olivolja, salt och peppar.

 

Ugnsrostade tomater

cirka 90 minuter
Ugn 100 grader
400 gram små tomater, gärna i olika färger.
10 vitlöksklyftor
1 deciliter grovt hackad basilika och timjan
1 deciliter olivolja
1 tesked salt

Sätt ugnen på 100 grader.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i en form eller på en plåt.
Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv och lägg dem tillsammans med örterna runt och på tomaterna. Ringla över oljan och saltet.
Baka tomaterna i ugnen i ca 1 ½ timme tills de är genommjuka men ändå håller ihop. Förvara tomaterna med örter och vitlök i en ren glasburk med lock, täckta med olivolja.

Världens enklaste tomatsås till pizza eller pasta

10 minuter
2 burkar hela skalade tomater,
2 deciliter ugnsrostade tomater samt örter och vitlöksklyftor därtill 
1 tesked salt
½ tesked nymalen svartpeppar
1 deciliter olivolja

1 tesked sambal olek
2 tesked torkad oregano

Passera alla ingredienser utom olivoljan genom en sil. (Mixa inte dem då en viss bitterhet sitter i tomatkärnorna och den frigörs när man mixar dem. Tillsätt olivoljan under omrörning. Rör ner smulad oregano.
Använd såsen till pizza eller servera med nykokt pasta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".