Sofia Rapp
1 av 2
Sofia Rapp Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Sofia Rapp och Lotta Bromé
2 av 2
Sofia Rapp och Lotta Bromé Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Dagens gäst i P4 Extra

Den kramen räddade mitt liv

"Det tog lång tid innan jag förstod att alla inte våldtar sina barn"
2:37 min

Sofia Rapp Johansson från Hudiksvall slog igenom och chockade läsare med den självutlämnande boken Silverfisken där hon berättar om att hon som litet barn gång på gång blev sexuellt utnyttjad. Nu kommer en ny bok - om hur man älska trots ett tungt bagage.

Sofia Rapp Johansson kommer nu ut med sin fjärde bok Golgata. För Lotta berättar hon om en kram som faktiskt räddade hennes liv.

– Jag var en hård tjej med ett skal och så träffade jag en kvinna som gick fram till mig, gav mig en kram och sa; hoppas du ska trivas. Jag blev chockad. Ingen hade rört mig på det sättet under hela mitt liv. Kramar betydde innan att det alltid ledde till något annat. Den kramen räddade mitt liv. Inte så att jag fick en kram och det löste allt. Det var en otrolig kamp men hon väckte något i mig. Hon blåste eld i någon liten låga.

Du har skrivit mycket om sexuellt självskadebeteende. Vad är det som händer när man utsätter sig för det?

– Det är väl som att skära sig. Det blev en slags ångestdämpning. För mig ledde till att jag fick droger. Det blev en smärta man kan hantera och förstå. Ångest är så diffust men en våldtäkt förstår alla.

– Det tog lång tid innan jag förstod att inte alla våldtar sina barn. Jag har en misstanke mot vuxna människor som jag får tampas med, säger Sofia Rapp Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".