Läppstiftet och Göteborgsoperan
Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges radio

Hör Li Pamp berätta mer om Ralph Erskine

"Han hade en egen, organisk funkisstil"
7:28 min

Ralph Erskines arkitektur kan ses på många platser runt om i landet. En av de byggnader som utmärker sig är det så kallade "läppstiftet" i Göteborg.

Ralph Erskine var en brittisk-svensk arkitekt som föddes i London 1914 och kom till Sverige som 25-åring. Han blev sedan kvar i landet och dog i Stockholm 2005. Och han blev tongivande vad gäller svensk arkitektur under en stor del av 1900-talet.

- Han blev väldigt fascinerad av funkis-arkitekturen i Sverige, berättar Li Pamp. Han var intresserad av välfärdssamhällets tankar och idéer, av sambandet mellan formgivning och socialt ansvarstagande.

Erskine ritade högt och lågt - det första var hans eget hem, som kallades "lådan". Den uppfördes med sten som hittades på platsen bland annat. Men det blev litet, bara 20 kvadratmeter stort.

- Det var verkligen compact living före sin tid, berättar Li Pamp. Mycket var genialt i det här lilla huset. Det har blivit helt stilbildande. 

Erskine var en produktiv arkitekt, han var inblandad i 200 projekt under sin tid, bland annat universitetsbiblioteket i Stockholm, och det så kallade "läppstiftet" i Göteborg. 

- Det kallas tydligen också för "vattenståndet", eftersom det står vid vattenlinjen och har en fallisk form...

Hans stil då? En egen, organisk funkisstil. 

- Många av hans byggnader från 40- 50- och 60-tal har rundningar där andra skulle ha valt en skarp nittiogradig vinkel. Det är ofta höjdskillnader eller sidoskjutningar i fasader och byggnader.

- En del har nog tyckt att Erskine skavde lite när han presenterade nya projekt, men det där blir ju också klassiker, sånt som står sig över tid, när det är så nyskapande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".