David Lagercrantz
1 av 2
David Lagercrantz Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Lotta Bromé och David Lagercrantz
2 av 2
Lotta Bromé och David Lagercrantz Foto: Åsa Stöckel/ Sveriges Radio
Dagens gäst

Orden som förföljt David Lagercrantz genom livet

"Det är mitt stora grundsår"
2:26 min

David Lagercrantz är verkligen på tapeten just nu. Den femte boken i Millennium-serien kommer ut idag och förväntningar är stora. För Lotta berättar han om upplevelser som förföljt David genom livet.

– När pappa satt framför TVn och sa; Fullständigt medelmåttig, helt obegåvat! Och jag tänkte att det där var flott. Fan, vilken häftig pappa som dömer höga och låga men sen kom misstanken - jamen, tänk om jag också tillhör de obegåvade. Det har varit en smärta som följt mig genom livet. Jag duger inte. Kommer jag att vara en besvikelse? Kommer jag att var en av de konventionella?  

Var du en besvikelse?

– Jag har väl känt mig som en besvikelse, säger David Lagercrantz. Jag hoppas att jag kan använda det här till något konstruktivt, precis som Lisbet Salander.

I den långa intervjun berättar David Lagercrantz om den nya boken som kommer ut idag. Han fortsätter sin berättelse om Lisbet Salander i boken  Mannen som sökte sin skugga. De senste dagarna har varit fullt av intervjuer och han är lite matt av all uppståndelse.

– Jag är helt slut och manisk. Jag sov bara två timmar i natt, berättar han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".