Kristina Sandström, ordförande Vellinge demensförening.
Kristina Sandström, ordförande Vellinge demensförening. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

En diagnos är A och O

"Man känner sig väldigt ensam och isolerad"
1:49 min

25 000 svenskar får varje år diagnosen demens och att vara anhörig är inte alltid så enkelt. Det vet Kristina Sandström.

– Det första jag lade märke till lade jag inte märke till förrän efteråt. I backspegeln är det alltid lättare att se vad man borde ha sett. Det handlade om ovanliga reaktioner på händelser som inträffade, säger Kristina Sandström, ordförande i Demensförbundets lokalavdelning i skånska Vellinge.

Kristina Sandströms man drabbades av demens, men det dröjde innan hon förstod vad det handlade om. Det var till sist barnen som gjorde henne uppmärksam på det och då insåg hon vad som höll på att hända. Men det var svårt att prata med honom om det och många i omgivningen ville inte se det.

– Min man hade en Alzheimerssjukdom och många med den sjukdomen har lätt för att spela med, vara sociala och täcka över det som inte funkar. Det gjorde han också jättebra och det var detta omgivningen såg. De förstod inte när jag sa att det inte fungerar. De tyckte han fungerade alldeles utmärkt. Det kändes tungt. Man känner sig väldigt ensam och man behöver mycket stöd.

Som anhörig är det svårt att förlora den person man har nära sig, säger Kristina Sandström, och det är ovärderligt att möta andra anhöriga som förstår vad man går igenom. Till dig som är anhörig har hon några råd.

– Försök få en diagnos. Det är A och O, skulle jag vilja säga. Var inte rädd för att berätta för omgivningen när det är klart att det handlar om en demenssjukdom. Det är inte alltid så lätt att prata med den det berör. En del blir bara arga och då är det inte meningsfullt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".