Musse Husseini

Ensamkommande kommer lättare in i samhället

"Det är klart att de vill bli en del av samhället"
6:11 min

Ensamkommande barn klarar sig bättre än flyktingbarn som kommit med sina föräldrar när det gäller arbete och utbildning, visar ny forskning. Musse Husseini, som själv kom till Sverige för sju år sedan, håller med.

Ensamkommande barn klarar sig bättre än flyktingbarn som kommit med sina föräldrar när det gäller arbete och utbildning, det visar ny forskning från Mälardalens högskola. Orsakerna är bland annat att ensamkommande får mer stöttning i form av bland annat gode män, men också att de känner större press att till exempel skaffa ett jobb för att hjälpa sin familj i sina hemländer.

Musse Husseini kom till Sverige som ensamkommande för sju år sedan, och är idag verksamhetsledare på Mitt livs val som bland annat arbetar med att motivera och inspirera ensamkommande till fortsatta studier efter gymnasiet.

Han är inte förvånad över de nya forskningsresultaten.

- Nej, det förvånar mig inte, säger han. I och med att de har ju valt att fly för att ha ett bättre liv. Det är de starka som flyr, de som inte vill bära vapen. De är motiverade, vill ha ett bättre liv, och de har klarat av den hemska resan. Så klart vill de bli en del av samhället och integrera sig.

Efter en tid i gruppboende blev Musse Husseini omplacerad i en svensk familj.

- Det var bra, säger han. Jag fick också en god man som verkligen lade ned tid och engagemang på att vägleda mig, berättade om vikten av skola och utbildning. Det gjorde att jag snabbare kom in i samhället och lärde mig språket. 

Han påminner om att vi i Sverige har erfarenhet av att ta emot ensamkommande barn, från Finland under finska vinterkriget.

- Då kom 70 000 ensamkommande barn hit, hur lyckades vi då att slussa in dem i samhället? undrar han. Och hur kan vi göra nu? De är ju samma barn, alla är ju människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".