Erik Blic och Alexandra Zazzi
Erik och Alexandra pratar carpaccio. Foto: Ylva Carlsson/Sveriges Radio
Zazzis mat

Alexandra Zazzi om den perfekta planksteken

Zazzis perfekta planksteken
6:21 min

Hur lyckas du med din plankstek? Det avslöjar Alexandra Zazzi och pratar dessutom med Erik om vikten av rätt skärbräda!

Zazzis plankstek

4 personer

Om du inte har plankor att tillaga på ta en stor ugnsplåt med liten kant, gratinera potatisen, lägg på övriga ingredienser och ställ fram på bordet för alla att ta.

Sås:

2-3 dl av valfri sås

Även här är det lite upp till dig vilka smaker du vill ha. Lite smalare kan man göra en tomatsås, till fisken en hollandaise och klassiskt en bearnaise.

Kött:

600 g ryggbiff, entrecote, kycklinglår filé eller haloumi mm (vegetariskt, fisk eller annat efter smak)

smör/olja att steka i

smaka av med salt och peppar

Potatis:

750 g potatis

3 äggulor

50 g smör

1 msk majonnäs (valfritt)

smaka av med salt

Övriga tillbehör

8 cocktailtomater

16 haricots verts, lätt kokta

4 baconskivor eller skinka efter smak

Gör gärna så här:

Börja med att förbereda potatisen. Smält smöret i en kastrull. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills mjuk. Passera genom potatispress. Rör i smöret, majonnäsen och äggulorna. Smaka av med salt och lägg i en spritspåse med tyll.

Förbered tillbehören genom att rilla in 4x4 haricots vert i bacon, dela cocktailtomaterna, salta, peppra och strö över oregano. Lägg tomater och haricots verts knytena på en plåt, grilla 8-10 minuter i ugn på 220 grader. Tag ut köttet ur kylen och torka av ytorna. Vid tillagning (vilket med fördel sker precis innan du gratinerar potatisen), salta och peppra och grilla eller stek i smör/olja blandning så att det får färg och uppnår den önskade stekgraden (gärna 1-2 grader ifrån så vilar den till sig de sista graderna). Låt vila under lock under tiden du gratinerar potatisen.

Montering

Spritsa toppar eller ”vågor” av potatis på en planka. Gratinera i ugn 5-8 minuter tills topparna fått färg. Lägg på tomater, haricots verts knyten, kött och sås. Servera och njut.

 

Ljudklippet är från avsnittet
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".