Heléne Fritzon
Heléne Fritzon Foto: Wiktor Nummelin/TT

Ministern vill utreda månggifte i Sverige

"Det här är oerhört komplicerat"
4:55 min

Det senaste dagarna har det diskuterats mycket om månggifte i Sverige och nu har migrations- och biträdande justitieministern Heléne Fritzon bett Skatteverket att det ska utredas. I Sverige är det olagligt att vara gift med flera personer och det är straffbart, men det finns ändå 300 fall av månggifte i landet.

– Det finns en förekomst av erkännande av månggifte och då vill vi ha kunskap om detta. Om Regeringen ska göra en annan bedömning och se över lagstiftningen behöver vi ha god kunskap. I Sverige är det förbjudet med månggifte och det är olagligt, men det finns ett särskilt regelverk om äktenskapet ingick utomlands innan man hade en anknytning till Sverige. Tanken är att länder ska respektera varandra, men det finns ett undantag och det är att Sverige kan vägra att erkänna ett månggifte om man tycker att det uppenbart strider mot den svenska rättsordningen och det undantaget tycker jag är viktigt att vi tillämpar, säger Heléne Fritzon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".