Hummer i låda från auktionen
Förra årets 20 000 kronors mumsbit. Foto: Thomas Johansson/TT
Carl Jan Granqvists vintips vecka 38

Dryckestips till årets hummerpremiär

"..Och ett litet uppiggande kolsyreskjut. Kolsyreskjut??"
6:20 min

På måndag, den 25:e september klockan 07:00, går 2017 års hummerpremiär av stapeln. Här ger vår vinciceron Carl Jan Granqvist tips på drycker som kan passa till.

Att ropa in årets första exemplar av hummer är ett nöje som brukar resultera i skyhöga slutpriser. I fjol klubbades exempelvis en nätt liten hona om 0,98 kg för 20.000kr. Det kan tyckas vara ett högt kilopris, men bleknar i jämförelse med 2012 års rekord om 102.000kr.

Sedan i augusti gäller nya regler för hummerfisket. Fiskeperioden har förkortats, max antalet hummertinor per person har minskat och flyktöppningarna, som skall låta allt för små humrar slippa undan, har blivit något vidare. Med tanke på osäkerheten kring slutpriset kan det vara en god idé att ha flera dryckesalternativ i rockärmen, så man kan anpassa drycken efter hummerkostnaden.

Champagne på 75 cl flaska Pol Roger Blanc de Blancs Extra Cuvée de Réserve 2009 nr 88285 på Systembolaget

Champagne av typen Blanc de Blancs består uteslutande av vita druvor. I praktiken betyder det att det i allt utom extrema undantagsfall handlar om ett vin där chardonnaydruvan är i ensamt majestät. Detta vin är dessutom en årgångschampagne, något som seriösa producenter endast tillverkar i exceptionella årgångar. 2009 är en lite varmare årgång, och vinerna generellt lite mjukare och generösare i sin stil. Den är ett lyxigt alternativ till den nykokta hummern. Lagrar du den i några år djupnar smaken och blir mer rostad och nötig. Då blir den ett perfekt alternativ till en mer smakrik hummerkreation, exempelvis en gratinerad variant.

Doft: Stor och inbjudande doft av kompott på äpple och gula plommon med en aning av grädde och nougat.

Munhåleupplevelse: Initialt mjuk och fruktig smak med delikat mousse och livgivande syrlighet.

Alkohol: 12,5%

Pris: 649kr

Mousserande vin på 75 cl flaska Crémant de Bourgogne Brut Extra nr 7725 på Systembolaget

Crémant är ett samlingsnamn för de franska mousserande viner som tillverkas på samma vis som en champagne, men i andra regioner. I detta fall är det en blandning av pinot noir och chardonnay, vilka är de viktigaste kvalitetsdruvorna i såväl champagne som bourgogne. Riktigt finessrik Crémant de Bourgogne görs vanligen av druvor som kommer från de mest nordliga delarna av regionen. I fallet med detta vin kommer druvorna från trakterna kring Chablis, som ligger närmre gränsen till Champagne, snarare än mellersta Bourgognes mest kända vindistrikt. Den är ett utmärkt alternativ när hummerns prislapp tvingar en att hålla igen en aning.

Doft: Frisk doft av grönt äpple och citrus med en aning av brödighet och honung.

Munhåleupplevelse: Torr och frisk, med vital mousse och lagom snärtig syra.

Alkohol: 12,5%

Pris: 149kr

Torr porter på 50 cl flaska Grebbestads Ostronporter nr 89704 på Systembolaget

Den som ogillar syrliga mousserande viner eller lagt merparten av sina sista slantar på själva hummerköpet, kan förstås välja ett öl att skölja ned hummern med. Av namnet att döma låter det kanske som denna porter har ett begränsat användningsområde, men den helt torra, aptitligt beska och nästan lite salta stilen är en fantastisk kombination till allt som smakar av salt och hav. Om du tänker dig att gratinera hummern eller grilla och servera den med smakrika tillbehör, behövs ett öl med lite mer malt kropp. Väljer du däremot att servera hummern på mest eleganta vis, milt saltkokt så att dess kötts egna smaker får fritt spelrum, då är detta en utmärkt kombination.

Doft: Rostad doft av bitter choklad och kaffe med angenäm rökighet och en saltaktig ton av hav.

Munhåleupplevelse: Rejält torr och pigg smak med livgivande beska och en uppiggande klosyreskjuts.

Alkohol: 5,8%

Pris: 25:90kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".