Solhöjdsmätning med high tech från 1700-talet
Höstdagjämning - då är det lika mycket ljus och lika mycket mörker över hela jordklotet faktiskt. Hur är det då med årstiderna på andra planeter? Det berättar astrofysiker Maria Sundin mer om.
Finns det årstider på andra planeter?
- Ja, på Mars inträffade våren 5 maj i år, hösten kommer inte förrän 22 maj NÄSTA år. Så det ger ju lite perspektiv. Det är alltså fortfarande vår där. Och då är mars ändå väldigt lik oss.
Och en bit längre ut i planetsystemet...
- Saturnus är extra bra. Det är planeten som har ringar. När den har olika årstider kan solen lysa uppe på ringarna, under ringarna eller precis rakt från sidan. Och när det är höst- eller vårdagjämning, då lyser solen precis rakt på sidan av ringarna och då syns de nästan inte från oss. Men - det tar Saturnus nästan 30 år att gå ett varv runt solen. Och det innebär att på Saturnus så är varje årstid mellan sju och åtta år lång.
Maria Sundin hade också med sig en sextant till studion. Den var high tech 1759, men man kan fortfarande mäta var man befinner sig med den.
- Jag tänkte att vi får gå ut och mäta solhöjden så här i höstdagjämningstider, säger hon.
Används såna här fortfarande?
- Ja, vi har ju gps:er nu som ger en otrolig noggrannhet på var vi är någonstans. Men de är ju beroende av satelliter, man kan tappa sin mobiltelefon eller få fel på gps-mottagaren. Så vad jag hört är det ganska många navigatörer som faktiskt tränar med en sextant fortfarande. Noggrannheten är ju inte alls likadan, men det är ju bättre att veta på två mil när var man är någonstans om man är ute på Stilla Havet än att inte veta alls.