Tomater.
Tomater. Foto: Janerik Henriksson/TT
Zazzis mat

Gröna tomater guld för skafferiet

"Man ska absolut inte slänga tomater som inte hunnit mogna"
5:30 min

Vi är i sluttampen av tomatsäsongen. Vad gör man med de där gröna små uslingarna som fortfarande hänger kvar? Alexandra Zazzi har receptet!

Även om tomaterna inte riktigt hunnit mogna, ska man inte slänga dem.finns det mycket smak kvar i dem. Ta in dem med blasten kvar och häng upp dem i fönstret - då mognar de inomhus, tipsar Alexandra Zazzi. 

- Häng dem i ett fönster, på en tråd, så kommer de sakta men säkert att mogna, säger Alexandra Zazzi. Man kan också göra en grön tomatmarmelad. Jättegott till ost!

Och här kommer receptet på grön tomatmarmelad:

 

Grön tomatmarmelad

  • 800-1000 g gröna tomater, gärna bifftomater men alla sorts tomater funkar
  • 1 ekologisk citron
  • 5 dl syltsocker
  • 1 d vatten

Gör gärna så här:

Kvista ur tomaterna, dela på mitten och skär i tunna skivor. Skär citronskalet i tunna strimmor utan att få med det vita. Pressa ur saften. Koka upp vattnet med sockret och lägg i citronskal, saft och tomat. Låt sjuda 5 minuter, rör om då och då. 

Rengör burkarna noggrant och värm i ugn 15 minuter i 100 grader innan du häller marmeladen i varma burkar. Lägg på lock direkt så att undertryck skapas. Öppnad burk håller ett par veckor i kylskåp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".