Lasse Anrell
Lasse Anrell.
Dagens gäst

Lasse Anrell: Alla vill vara värmlänningar!

"Alla vill vara älskare, alla vill vara vinnare, alla vill vara värmlänningar!"
2:13 min

Lasse Anrell har skrivit en bok om Värmland - på grund av sina värmländska gener. Och helst skulle han själv vilja vara sådär härlig och älskvärd som han anser att alla värmlänningar är. Men han är inte riktigt där än...

Du är ju född och bor fortfarande i Stockholm - varför i hela friden har du skrivit en bok om Värmland då?

-  För det första så är mina gener från Värmland, alla mina gener är värmländska. För det andra så har jag rest mycket, har till och med försökt bosätta mig på både det ena och det andra stället, i Frankrike, Stockholm, Göteborg och Jönköping och hittan och dittan - men jag kommer ändå fram till på nåt sätt, och det här gäller inte bara mig utan alla tycker jag - att alla vill bo i Värmland! Alla vill vara värmlänningar!

- Det slog mig med en nästan chockartad tydlighet... ett tag tänkte jag att folk vill vara som Färjestad, de vinner allting. Folk vill vara vinnare. Och folk vill vara riktigt, riktigt bra älskare. Och då tänkte jag på den tiden när Svennis fick vilka tjejer han ville i hela världen, och före det var det väl Gösta Berling, han fick också precis alla tjejer i hela världen han ville. 

- Alla vill vara älskare, alla vill vara vinnare - alla vill vara värmlänningar! Jag tror inte det är svårare än så.

Men är det därför Värmland ligger dig så varmt om hjärtat?

- Nej, men det är därför jag tror att alla har Värmland varmt om hjärtat. Sen kommer ju såna här människor som Lars Lerin. Alla vill ju vara lika snälla och älskvärda som Lars Lerin. Alla vill vara Ernst Kirchsteiger, som också är värmlänning, från Degerfors...

Men du kanske inte är den där personen som går under stämpeln att vara snäll och härlig och sådär - men, tänker du att om du flyttar till Värmland så kommer du att bli sån?

- Haha, jamen, jag kommer att bli en mycket godare människa om jag flyttar till Värmland! Det är därför jag håller på och odlar min värmländska sida. För att jag vill bli sån här, jag vill bli som Stefan Holm!

När går flyttlasset?

- Det har redan gått. Jag tror att jag ska flytta till Arvika nästa vecka, om det bara går, för Arvika är det som ligger mig varmast om hjärtat i Värmland.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".