Dalsjöskolan i vinterlandskap.
Foto: Arkivbild.

Dalsjöskolan varnar - elever framkallar svimningar

"Det här är ett beteende vi måste få stopp på"
3:38 min

På Dalsjöskolan utanför Borås upptäckte rektorn att elever framkallade svimningar genom att hyperventilera. Nu har skolans ledning skickat ett varningsbrev till föräldrarna.

Skolans rektor, Maria Persson, upptäckte härom veckan att ett antal elever framkallar svimningar i ett litet rum utanför fritidsgården.

- Vi har uppmärksammat personalen på detta, och vi har förstärkt och försökt vara ute mer i korridorerna, men upplevde ändå att det fortsatte. Därför valde vi att gå ut med information till föräldrarna här i fredags, säger hon.

Vad är det eleverna gör?

- De framkallar svimning genom att hyperventilera. Ungdomarna söker ju information om detta, så vi skriver inte i brevet hur man gör för det vet de ändå. 

Varför valde du att skriva det här brevet till föräldrarna?

- För att uppmärksamma att det förekommer. Det här är sånt som förekommer emellanåt på olika skolor. Och då valde vi att gå ut med det för att föräldrar ska kunna prata med sina barn om det hemma, och om riskerna med det.

Vad finns det för risker?

 - Först och främst fallskador. När du svimmar kan du ju falla och slå dig väldigt illa. Och det är ju inte bra att framkalla svimningar, varken för hjärtat eller hjärnan. 

Hur många elever handlar det om?

- Det är svårt att säga exakt. Det handlar kanske om fem-sex elever som har gjort det, men sen är det ju flera som står runt om, och man pratar om det. 

Varför gör de det här?

-  Ja... det är en bra fråga. Det är inget konstigt att elever testar saker, det tillhör ju ungdomar att man prövar saker. Och vi vuxna måste finnas där och tala om vad som är farligt och vad som inte är farligt. 

Nu har du skickat ut det här brevet till föräldrar - hur har de reagerat?

- Jag har inte fått några direkta reaktioner än. Vi skickade ju ut det i fredags eftermiddag. Jag vet att våra mentorer informerade klasserna i början på veckan, särskilt klasser där vi vet att det förekommit.

Hur gamla är eleverna?

- De går i sjuan och åttan. 

Hur orolig är du för det här som har hänt?

- Det viktiga är att vi stoppar saker i tid när vi uppmärksammar det som händer. Det är viktigt att vi pratar om riskerna med sån här skaderisk-"lekar". Och att vi får stopp på det. Det är klart att det vore tråkigt om någon skadade sig, och det är ett beteende vi måste få ett slut på.

 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".