Passagerare väntar på flygplats.
1 av 2
Passagerare väntar på flygplats. Foto: Sören Andersson/TT
Jolanda Girzl
2 av 2
Jolanda Girzl Foto: Saga Palmér

Så gör du om ditt flyg är försenat

"Du kan få upp till 600 euro"
2:47 min

Har du varit med om att ditt flyg blivit försenat eller rent utav inställt och känt dig hjälplös när planerade resan inte gick som du tänkte dig? Du kan faktiskt bli kompenserad. Jolanda Girzl från Konsument Europa ger sina bästa råd.

Här är några punkter du kan tänka på:

· Tänk på hos vem du köper flygresan, är det en resebyrå eller ett flygbolag? Om det är en resebyrå kan det vara bra att fråga vad som gäller om du till exempel måste kontakta resebyrån på grund av en ändring av flygtider. Kostar det extra?

· Tänk på vem som utför flygningen och hur flygningarna hänger ihop. Om det står att det är separata biljetter innebär det att det blir svårare att få hjälp och ersättning om något skulle gå fel med ett anslutande flyg. Det kan också vara så att det inte går att checka in ditt bagage hela vägen till slutdestinationen. Vad finns det för kontaktvägar till flygbolaget, kan du prata svenska när du kontaktar dem?

· För att få ett extra skydd på resan kan det vara bra att betala med kort, då brukar det ingå reseförsäkringar. Om du betalat med kreditkort är du även skyddad ifall flygbolaget skulle gå i konkurs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".