Lotta Bromé och Britt-Marie Mattsson.
1 av 2
Lotta Bromé och Britt-Marie Mattsson. Foto: Saga Palmér
Britt-Marie Mattsson.
2 av 2
Britt-Marie Mattsson. Foto: Saga Palmér
Dagens gäst

Britt-Marie Mattsson släpper ny roman med politiskt rävspel i fokus

"Jag har en stor förmåga att bara ligga och dega"
0:56 min

Hon är en av Sveriges mest tongivande journalister, och har fått kungens medalj för sina insatser. Nu är hon aktuell med romanen "Projektet", en roman om den politiska maktens korridorer.

Britt-Marie Mattsson släpper nu sin nya roman "Projektet". I boken, som blir den nionde i ordning, kastas läsaren in i ett virrvarr av politiskt rävspel.

– Den handlar om en man som är ganska "street-smart" som lyckas ta sig till den politiska toppen utan att ha någon egentlig erfarenhet, berättar Britt Marie Mattsson.

Handlingen har inspirerats av verkliga händelser och verkliga personer, som ibland till och med skrivs ut med sitt riktiga namn.

– Jag har sett maktkamperna från insidan och mycket av det jag skrivit är verklighetstroget, även om partierna aldrig skulle erkänna det själva, säger Britt-Marie Mattsson.

Nästa år firar Britt-Marie Mattsson jämnt – dubbelt upp. 70 år fyllda och 50 år som journalist. Men trots att hon är över pensionsåldern planerar hon inte att lägga pennan på hyllan - inte än i alla fall.

– Jag håller på med flera dokumentärer och skriver böcker och kommer fortsätta bevaka USA, säger Britt-Marie Mattsson.

Trots mängden projekt hon är igång med passar hon på att vara riktigt avslappnad under sina hemmadagar.

– Jag kan ligga och spana på ingenting i flera timmar. Jag funderar aldrig på att jag borde göra saker när jag är hemma, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".