Madeleine Beermann
Madeleine Beermann Foto: Saga Palmér

Madeleine Beermann prisas för sitt arbete för unga reumatiker

"Mina knän blev stora som handbollar"
1:18 min

Stipendiet Säkerhetsnålen delas ut en gång per år och går till en ung person som brinner för att stötta andra unga i svåra situationer. I år går priset till Madeleine Beermann som är ordförande i Unga reumatiker.

Madeleine har själv haft reumatism sedan hon var fyra år gammal och hon brinner för unga ska få känna livsglädje och få uppfylla sina drömmar oavsett förutsättningar.

 – Det finns så många fördomar mot unga med reumatism. Vanligtvis tror man att det enbart är äldre personer som kan ha reumatism, säger Madeleine Beermann.

Just nu jobbar hon extra mycket med att öka ungas rättigheter i vården.

 – Barn och unga blir inte lyssnade på och de blir därför en extra utsatt grupp. De har knappt några rättigheter i vården som det ser ut nu, säger Madeleine Beermann.

Själv ser Madeleine sjukdomen som något hon kunnat vända till en drivkraft.

 – Den ska bara få vara en liten del av mig, den ska inte få ta över mitt liv, säger hon.

Idag mottar hon Ifs stipendium Säkerhetsnålen, en summa på 50 000 kronor. Pengarna ska gå till att stötta unga vuxna i behov av psykologiskt stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".