Margot Wallström och Lotta Bromé
1 av 2
Margot Wallström och Lotta Bromé Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio
Margot Wallström
2 av 2
Margot Wallström Foto: Åsa Stöckel/Sveriges Radio

Utrikesminister Margot Wallström reagerar mot nazistdemonstrationen

"Vi bör inte släppa in de mörka krafterna"
12 min

– Det är oroliga tider, säger utrikesminister Margot Wallström som igår landade i Sverige, efter att bland annat ha talat till FN:s generalförsamling.

Margot Wallström håller med Lotta Bromé om att det är oroliga tider just nu.

– Vi lever i en orolig tid och det märktes i FNs generalförsamling också.

Det som hela världen tycks hålla andan inför - kontroverserna mellan Nordkorea och USA. Du hörde ju Donald Trumps tal i FN:s generalförsamling där han kallade Kim Jung Un för "Rocket man" och att USA kunde tvingas att "totalförstöra" Nordkorea. Vad känner man då?

– Det var många som drog efter andan när han använde ett sådant uttryck, säger Wallström. Det här är en arena där alla världens länder samlas för att hitta diplomatiska lösningar. Då bidra med ett ordkrig i en konflikt som redan känns väldigt, väldigt allvarlig kanske inte var det bästa. Vi var många som inte tyckte att det hjälpte.

Har du träffat President Trump?

– Nej, det har jag faktiskt inte.

Sverige är ju ett av få länder som faktiskt har en ambassad i Nordkorea. Kan vi spela någon roll i den här konflikten?

– Ja, vi vet ju att de känner förtroende för oss. Vi utgör inget militärt hot och vi har skaffat kontakter. Vi är skyddsmakt för flera stora länder som USA, Kanada, Australien. Vi vill däremot inte försöka ge intryck att vi kan lösa alla problem, men vi kan bidra till att skapa ett sådant utrymme, säger Wallström.

Lyssna gärna på hela intervjun här. Margot Wallström får bland annat frågan av Lotta vad hon anser om att det ska ske en nazistisk demonstration i Göteborg i helgen.

Det är vedervärdigt och helt oacceptabelt. Vi har grundläggande värderingar som måste styra vårt handlande och släpper vi in de här mörka krafterna ger vi dem utrymme. Vi måste hålla dem borta och reagera när vi ser det, säger Margot Wallström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".