Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Olika grönsaker
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ja, det går faktiskt att hitta vin till höstens skördefest

"Det är inte helt att sätta vin till grönsaker"
6:02 min

Man säger ofta att grönsaker och frukt är svåra att kombinera med vin, men Carl Jan Granqvist har goda tips på vad man kan välja. Lyssna på Carl Jan och Lotta när de snackar viner.

Det svåra med att kombinera grönsaker och frukt med vin är att den naturliga sötman gör vinet tunt, surt och strävt, eller att de bidrar till bittra bismaker. Det är en problematik som hör samman med unga viner. När vinet mognat och mjuknat brukar det bli betydligt mer generöst medvad det kan tänka sig passa med i matväg, säger Carl Jan. Mogna viner är dock svåra att hitta på butikshyllan, i synnerhet om man inte bor i någon av våra storstäder eller har en välspäckad plånbok alternativt en välfylld vinkällare.

Torr sherry, i synnerhet den av fino eller manzanilla-typ är ett bra alternativ. Här är andra alternativ: 

Vitt vin från Sydafrika på 75 cl flaska 2014 Anima Chenin Blanc nummer 2049 på Systembolaget

Många viner av den klassiska druvan chenin blanc har en kombination av mjuk och följsam kropp, en fräsch syrlighet och inte sällan en liten aning av sötma som brukar fungera väl tillsammans med kokta/blancherade eller bakade grönsaker. Vouvray och Anjou är klassiska franska ursprung för druvan, men chenin blanc sägs ha följt hugenotterna som flydde från norra Frankrike till Sydafrika redan under slutet av 1600-talet. Idag är den Sydafrikas viktigaste druva. På senare tid har stilen blivit mycket elegantare, och många viner har idag en balans och finstämdhet som gör dem utmärkta till mat. Det här vinet passar till grönsaker med en mjuk sötma, såväl bakade rotsaker som brynt lök eller smörbakad kål.

Doft: Mjuk och behaglig doft av gula äpplen, solmogna mirabellplommon, honung och mandelmassa med diskret kryddighet från gamla ekfat.

Munhåleupplevelse: Rund, mjuk och viskös. Trots att vinet är helt torrt har det en generös fruktighet

som ger en känsla av sötma, men balanseras väl av fräsch syra.

Alkohol: 13,5%

Pris: 159 kr

Rött vin från Spanien på 75 cl flaska 2009 Lat 42 Rioja Gran Reserva nummer 12679 på Systembolaget

Till traditionen i Rioja hörde länge att ju bättre ett vin ansågs vara, desto längre skulle det lagras innan det släpptes på marknaden. Idag gör man högkvalitativa viner i flera olika stilar, och många viner säljs efter betydligt kortare lagring än vad som var brukligt. Den mest traditionella stilen är Gran Reserva, som måste lagras i minst fem år innan de får börja säljas. Under lagringen mjukas de sträva tanninerna upp och de ungdomliga frukttonerna förändras till dofter som läder och tobak. Ibland kan en Rioja Gran Reserva bli till en veritabel höstlig skogspromenad. Denna vinstil gör sig utmärkt till

bakade och sötaktiga grönsaker och rotfrukter, allra bäst blir det om vi får komplettera med mängder svamp.

Doft: Mogen doft av syltade jordgubbar och torkade plommon med inslag av multnade löv, vanilj och krondill.

Munhåleupplevelse: Fyllig, mjuk och harmonisk med ett långt och kryddtonat avslut med bitterljuva

inslag av aftonen en tidig höst.

Alkohol: 13,5%

Pris: 109 kr

Carl Jan Granqvist

Carl Jan Granqvist är en av Sveriges mest kända vinkännare. Fil. Dr. Hc Örebro Universitet, Professor em. vid Stavangers Universitet, för detta gästgivare vid Grythyttans gästgivaregård, vinimportör, entreprenör, skribent, underhållare, ledamot i många styrelser, medlem i flera akademier samt i många föreningar, svenska såväl som utländska. Det är tionde året som Carl Jan Granqvist medverkar som vinexpert i P4 Extra. Du hör honom varje torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".