Barn i Bangladesh
1 av 2
Barn i Bangladesh Foto: Picasa
Översvämning i Bangladesh
2 av 2
Översvämning i Bangladesh Foto: A.M. Ahad

Fler barn kan få utbildning i Bangladesh – tack vare flyttbara skolor

"Flickor blir bortgifta vid 12 års ålder"
1:57 min

Bangladesh drabbas av monsun- och regnsäsonger som sätter hela samhällen i förflyttning. Bland de som drabbas mest finns barnen – men tack vare ett välgörenhetsprojekt kan skolorna flytta efter barnen.

Bangladesh är ett fattigt land där 42 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Landet präglas dessutom av stora mängder vatten i form av regnperioder. I år har landet drabbats extra hårt.

 – Det har varit en värre monsun-säsong än vanligt och sju miljoner människor har drabbats av översvämningarna bara i Bangladesh, säger Sara Bergqvist från Erikshjälpen. 

Sara arbetar med ett projekt där skolor flyttas för att barnen inte ska behöva avbryta sin skolgång när deras skolor översvämmas eller när de blir tvungna att flytta. 

– Vi bygger upp skolor som vi hoppas kan stå kvar så länge som möjligt. Men när översvämningar kommer behöver befolkningen – och därmed även skolorna – flyttas till en ny plats. Gör de inte det så kan inte barnen gå i skolan, säger Sara Bergqvist.

Hon menar att pengarna som skänks till projektet via Världens Barn verkligen kommer fram och gör skillnad. 

– Det gör en stor skillnad för barnen och för deras framtid, särskilt för barn som annars inte skulle ha möjlighet att gå i skolan. I längden gör det skillnad för samhällsutvecklingen i stort, säger Sara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".