Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Zazzis mat

Såsen - det lilla extra som kan höja en hel måltid

"Gör man en sås ska man ha i goa grejer"
7:43 min
Såssnipa med gravy.
Såsen - ofta måltidens prick över i:et. Foto: Matthew Mead/TT

Sås ska det låta! I dag fokuserar Alexandra Zazzi på såser. Kalla, redda, mixade, mortlade - såser finns i alla varianter, och idag ger Alexandra tips på hur man får till de allra godaste.

När man lägger på den där lilla sista touchen, såsen, då ska det vara goa grejer! Det tycker Alexandra Zazzi.

- Allt från att äta en god sallad, då vill man en liten sked av creme fraiche och lite finhackad rödlök och lite dill. Det är ju supergott, säger hon. Vill man ha det lite smalare kan man göra en tomatsås, den innehåller en massa lykopen och nyttigheter, till en god bit kött.

Att använda sig av burktomater är helt okej, tycker Alexandra.

- Jag använder hellre riktigt bra burktomater som jag vet är plockade när de är solmogna, nere på Sicilien, än att använda tomater som är lite trista och inte riktigt mogna. Tre fjärdedelar av året väljer jag definitivt burktomater. Med - salvia! Tomater och salvia, och lite smör - mmm!

Redda såser har också sin charm. Toppredning är väl det man oftast gör nuförtiden. Vad gör man då om man får klumpar i sin redning? Jo, man tar fram mixerstaven och kör några varv - klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".